A málenkij robot áldozataira emlékeztünk a Németfaluban

Adásnap: 2019-01-18

https://youtu.be/IIjsCR7jeig 1945-ben, a front nyugatra húzódása utáni hetekben 547, többségében német nemzetiségű, munkaképes lakost deportáltak városunkból kényszermunkára a Szovjetunióba.
1945. január 31-én érkeztek meg Krasznolucs városába, ahonnan a balmazújvárosi deportáltak utolsó túlélői 1949-ben szabadultak. A debreceni pályaudvarra érkező csontsovány, mindössze 35 kiló körüli, mégis szerencsések, ott helyben, megcsókolták a magyar földet.
A statisztikákra nézve, minden újvárosi család hosszabb rövidebb ideig siratta elhurcolt, ki tudja mikor szabaduló családtagját. Az akkori idők valósága, az éhezés, a terror mára szinte felfoghatatlan, sajnos már egyre kevesebben mesélhetnek arról a világról.
Minden évben emlékezünk tragikus sorsú felmenőinkre, pótolhatatlan veszteségeinkre a Németfaluban. 2019. január 13-án Szabadi Árpád esperes igehirdetését és Bozóki Ferenc megemlékezését hallhattuk, majd a Stimmen aus dem Deuschen Dorf kórus hitvalló dicsérete után a Németfalu templomában helyeztük el az emlékezés koszorúit.

Tisztelt látogatónk!

Az oldalon lévő videótartalmak megtekintéséhez engedélyezze az Adobe Flash Player futását!