Roma-holokauszt megemlékezés Balmazújvároson

Adásnap: 2017-08-11

https://youtu.be/MRR_RqT434Q A XX. század súlyos szégyene a náci Németország, a III. Birodalom eszelős, árja víziója, a germán faj védelme, térnyerése érdekében az alsóbbrendűnek minősített népek ipari megsemmisítése. A koncentrációs táborokban nemcsak a gáz, a nyomor, a hideg, az éhség és a betegségek, hanem a magát orvosnak nevező Mengele őrült emberkísérletei aratták a halált. Nem szabad felednünk a szörnyűségeket, az ártatlan emberek millióit hónapok alatt gyilkoló náci gépezet rémtetteit.
1944. augusztus harmadikán reggel a német csapatok felszámolták az Auschtwitz-birkenaui cigánytábort, kivégezve az utolsó 3000 zsúfolt tehervagonokban szállított, a tömegszálláson éheztetett, megkínzott áldozatát.
A tragédiáról a világ több pontján megemlékeznek. Augusztus másodikán Magyarországon minden évben virrasztást rendeznek az áldozatok emlékére.
Ráczné Rácz Erzsébet a Balmazújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszönhetően 2017. augusztus 4-én a Romano Glaszo szívmelengető előadásában emlékeztünk az Ifjúsági és Közösségi Házban.