Egy fantasztikus zenei utazás a Kadarcs Napfordulóról

Adásnap: 2010-08-06

Az égi mechanika, a bolygók mozgása évezredek óta foglalkoztatja az emberek képzeletét, fantáziáját. Johannes Kepler, a XVI. század nagy tudósa leképezte ugyan naprendszerünket, de a misztikum, a napfordulók, a Szent Iván-éj, az évszakok változása a mai napig ébren tartja figyelmünket.

A Kadarcs Napforduló rendezvényére, értékes előadásaira még többször visszatérünk. Ma este az egyik legizgalmasabb előadás részleteit láthatják.

A magyar kultúra egyik kiváló ismerője a volt NDK, a mai Németország szülötte, Alexander Horsch.

1960-ban, született. 16 évesen kezdett bluest, ír, skót és country zenét játszani. Már ekkor érdekelte a közép-ázsiai és balkáni népzene, de nem talált hiteles forrást.
1985-ben Magyarországon keresztül nyugatra akart disszidálni, de milyen a sors, a magyar népi zenét megismerve Magyarországon telepedett le.

Az eredeti helyszíneket, forrásokat látogatva 8 évig tanult és játszott moldvai és gyimesi csángó zenét. A magyar népzene világán keresztül megismerte a magyar történelmet és felismerte a magyar hagyomány rokonságát a közép-ázsiai népek hagyományával. 34 éves korában elindult Mongóliába, s onnan közel egy évig utazott a Kárpát-medencéig a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve.

Mongólia- Szibéria -Kaukázus-Krím-félsziget -Törökország-Moldva.

Az utazás során gyűjtötte a hagyományos népi zenét, s feltárta a magyar népzene rokonságát a Közép-ázsiai népek zenéjével. Megismert sámánokat, a Közép-ázsiai sámánisztikus hagyományt, elsajátította a tuvai magas és mély torokéneklést.

Egy hihetetlen zenei utazás következik.

Tisztelt látogatónk!

Az oldalon lévő videótartalmak megtekintéséhez engedélyezze az Adobe Flash Player futását!